Vzpruha pro vaši imunitu – infuze vitaminu C

03.01.2017 19:08

Vitamin C má v medicíně širokospektrální záběr. Dokáže ovlivnit řadu procesů v těle, a pokud chybí, je to průšvih. Jeho nedostatkem své tělo zbytečně okrádáme o něco, co mu přirozeně pomáhá, přitom absence tohoto vitaminu není v dnešní době vůbec opodstatněná. Získat se dá poměrně snadno.

To, že „céčko“ nemusíte užívat pouze perorálně, tedy ve formě tabletek, nápojů nebo ovoce, vás možná překvapí. Představte si, že dnes už si jej můžete nechat vpravit přímo do krevního oběhu! Infuze vitaminu C jsou stále oblíbenějším prostředkem, jak „nakopnout“ imunitu a zatočit s mnoha, často nepříjemně vleklými, zdravotními problémy. A indikovány jsou nejen sportovcům!

 „Céčko“ do žíly je daleko účinnější

Jsme sice „páni tvorstva“, ale „vitamin C si vyrobit v dostatečném množství neumíme. Většina zástupců živočišné říše to dokáže a o jeho přísun se téměř starat nemusí. Podání ústy, tedy „per os“, nemá tak zázračné účinky, jelikož střevem se vstřebá jen určité množství.  Má to své mantinely a ani pokud spořádáme denně půl kila kysaného zelí, koncentrace vitamínu v krvi dosáhne vždy jen určité hranice, přes kterou se již nedostane. Teprve poměrně nedávno se přišlo na to, že jeho podání do žíly je daleko účinnější a dokáže s organismem pořádně zahýbat. A to v pozitivním slova smyslu.

Jak to funguje? Ve střevě jsou přítomny speciální transportní proteiny, které mají za úkol vitamin C přemístit ze střeva do krevního oběhu. A ty mají omezenou kapacitu. I když se „nadopujeme“ vitaminem C, co to dá, zbytek se vyloučí z těla. Nitrožilním podáním lze ale v krvi docílit mnohem vyšší koncentrace, a to nikoliv pouze v mikromolech na litr, ale řádově v milimolech na litr.

Kdy je potřeba vitaminová vzpruha

Pokud opravdu dbáme na pestrou stravu a snažíme se přijmout dostatek vitaminů potravou nebo doplňky stravy, většinou máme „céčka“ tak akorát, abychom nechytli každou virózu, necítili přílišnou únavu a dopřáli tělu běžnou prevenci před onemocněními. Vitamin přijatý tradiční formou postačí pro běžné fungování organismu. Ne vždy je to ale dost. Jste ve velkém stresu, vykonáváte těžkou práci, pohybujete se ve znečištěném prostředí, sportujete, jste často nemocní, čeká vás operace, máte v rodině onkologické onemocnění? Váš organismus je denně vystavován velkému oxidativnímu stresu a volným radikálům, zde běžné dávky „céčka“ nestačí. Při vysoké expozici volným radikálům se v těle rozvíjí zánětlivé procesy. Kvůli tomu se pak léčíme s chronickými záněty a dalšími vleklými zdravotními potížemi, které neberou konce. Přibývá alergiků, astmatiků, lidí s aterosklerózou a narušenou imunitou… Organismus je zkrátka rozhozený a volá o pomoc. Nadbytek volných radikálů je navíc rizikovým faktorem pro vznik nádorového bujení.

Hlavní úlohy vitaminu C v těle

Vitamin C sice není jediným antioxidantem, staví se ale na první místo. Jednak je dobře dostupný, ale především velmi účinný. Jaké jsou jeho hlavní funkce?

  • Má vliv na buněčný metabolismus a detoxikaci.
  • Chrání buňky před oxidativním stresem, vyrovnává nerovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály v těle.
  • Podílí se na krvetvorbě a jaterním metabolismu.
  • Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, napomáhá hojení a tvorbě nových tkání, urychluje rekonvalescenci
  • Podporuje dobrý stav kůže, dásní, kostí, kloubů i zubů.
  • Je důležitý pro funkci imunitního systému.
  • Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a stav cévních stěn.
  • Zvyšuje odolnost vůči stresu, únavovému syndromu a syndromu vyhoření.
  • Je součástí léčby a prevence chřipky i dalších viróz.

 

 

 

 

Jak funguje vitaminová infuzní terapie

Infuzní terapie vitaminem C je prospěšná u všech chorob a stavů, které zvýšeně tento vitamin spotřebovávají. Tělo po něm „prahne“ a podání přímo do krve dokáže tuto touhu uspokojit. Taková infuze pozitivně zahýbe s imunitou a potlačí zánětlivé procesy. U pacientů s rakovinou zlepšuje kvalitu života a podporuje účinek chemoterapie. Vysoké dávky „céčka“ dokonce dokážou potlačit i růst některých druhů nádorových buněk!

Kam si na vitaminy do žíly zajít

Kde si infuzní terapii „céčkem“ dopřát? Nabízí ji už řada zdravotnických zařízení, zatím ale není bohužel hrazena zdravotní pojišťovnou. Nechat si ji „ušít na míru“ můžete například v olomoucké klinice NeoSport Clinic. Ta je sice primárně zaměřena na sportovce, pokud jím ale nejste, vůbec to nevadí. Čeká vás konzultace s lékařem a uzpůsobení infuzního programu přímo pro vaše tělo. Výsledky pocítíte brzy, zpravidla již po druhé či třetí proceduře. Nebojte se toho, stojí to jistě za vyzkoušení! Takovou vzpruhu váš organismus ocení.