Vyberte svému psovi ty nejvhodnější granule

25.08.2014 12:08

Jak vybrat zvolit pro psího kamaráda to nejlepší krmení? Nemusí to být snadné. I když vybíráme z kvalitních produktů, nemusí mu každý hned sednout nebo chutnat. Na trhu je mnoho psích granulí, které zkrátka kvalitní nejsou, nejčastěji je najdeme v supermarketech a hypermarketech. Pak je spoustu premiových a superpremiových značek, ale mnohdy ani nevíme, podle čeho vybírat. Hlavní je složení. Granule by měly mít co nejvyšší obsah masa a co nejméně obilovin. Složky by měly být jasně definované. Díváme se ale nejen na složky jako takové, ale i na jejich procentuální obsah. Někdo preferuje pro svého psa nulový obsah obilovin. Každému psovi ovšem sedí něco jiného. Jeden je alergický na pšenici, jinému nevadí. Pes v zátěži bude potřebovat jiné krmení, než psí senior. Kojící fena musí mít jiné krmení, než pes obézní. Dobrá je nechemická konzervace, třeba rozmarýnem nebo vitamínem E.

Obměňovat psí žrádlo, nebo ne?

Někteří majitelé krmí svého psa neustále tím samým krmením a není s tím problém. Někdy je ale lepší krmení obměnit, nejlépe v rámci jedné značky, která zvířeti vyhovuje. Každá značka má různé receptury. Pokud krmíte celý život granulemi s kuřecím masem, může si na ně váš pejsek vypěstovat alergii. Proto občas granule obměňte, třeba po čtvrt roce. Místo granulí s kuřetem kupte pytel granulí s lososem, krůtím nebo jehněčím. Je to snadné a pomůžete předejít vzniku alergie na některou ze složek psího žrádla. Ta se rozvíjí většinou během delší doby. Každodenní a dlouhodobá konzumace granulí s kuřecím masem a s pšenicí může zapříčinit rozvoj alergie na tento druh bílkoviny a obiloviny.

Váš pejsek ocení změnu

Psi jsou do přírody rádi za možnost pestré stravy. Jen tak získají všechny potřebné látky pro dobrou kondici a zdraví. Pravidelná změna zajistí, aby nic potřebného nechybělo. Nebojte se tedy občas obměnit krmení, a kupte trochu jiné žrádlo pro psy. Klidně se držte osvědčené značky, která pejskovi sedí, ale vyberte trochu jiný druh. Třeba místo kuřecího kupte jehněčí. Ovšem nedoporučuje se v jedné krmné dávce kombinovat granule s jiným druhem potravy, s konzervou nebo vařeným masem. Trávení by mohlo být více problematické.