Víte, kam správně umístit přisazená, nástěnná, stojací nebo závěsná svítidla?

26.07.2014 20:35

Je mnoho druhů svítidel, a každé se může hodit do jiných podmínek. Vybírat osvětlení je potřeba s rozmyslem. Správné světlo je potřeba při práci i trávení volného času nebo odpočinku. Pokud máte při práci správné světlo, jde vám lépe od ruky a tolik vás nevyčerpává. Proto by se mělo dbát i na vhodná kancelářská svítidla, nejen světla do domácností. Svítidlo je také významným designovým prvkem interiéru a tvoří atmosféru místnosti, design by měl být ale nejen líbivý, ale i funkční. Zkrátka, vzhled svítidla by neměl být nadřazen jeho technickým parametrům. Pokud hledáte pěkná svítidla, zkuste navštívit  Svitidlomat  s pestrou nabídkou.

Svítidla závěsná

Pokud je místnost dostatečně velká, a má vysoký strop, přímo vybízí k volbě závěsných svítidel. Ta prostor opticky zútulní, navíc při zavěšení lépe vynikne design svítidla, a také se plně využijí jeho technické parametry. Některá takové svítidla dokonce osvětlují jak celou místnost, tak i nepřímo strop. Tím se sníží kontrast stropu a stěn, a prosvětlení je rovnoměrnější.  Dejte si ale pozor na dostatečnou délku závěsného systému. Pokud by bylo svítidlo příliš blízko stropu, vznikla by nad ním nepěkná jasná plocha. A naopak, nezavěšujte světlo níže, než je výška nejvyššího člověk, který se zde pohybuje. Výjimku může tvořit světlo nad jídelním stolem. Závěsná světla jsou tedy velmi vhodná do jídelen.

Svítidla přisazená

V místnostech, které mají nižší světlo výšku, a menší rozměry, se zase instalují svítidla přisazená. Opticky neubírají místo a vhodná jsou do místností s výškou stropu pod tři metry. Zde se nehodí světla závěsná, a často kvůli konstrukci stropu ani vestavěná. Dejte si pozor na to, jak je váš strop rovný. Pokud byste na nerovný strop nainstalovali dlouhá svítidla, zakřivení by se více zvýraznilo. Přisazená svítidla se hodí téměř do každé malé místnosti, jsou to často i kuchyňská svítidla, a světla v koupelnách a na WC.

Svítidla nástěnná a stojací

Doplňkem interiérových i exteriérových světel jsou nástěnná svítidla. Mohou být sladěna s hlavním osvětlením, stejný design v jednom pokoji nebo dokonce v celém bytě nebo domě je velmi efektní. Světla na stěnách jsou většinou podporou hlavního osvětlení, a také pěkným designovým prvkem. Funkční i pěkná jsou rovněž stojací světla, lampy a lampičky. Mají tu výhodu, že se s nimi může hýbat, a měnit jejich umístění.

Moderní led technologie

V dnešní době stále více lidí dbá na úsporu energie. Pokud chcete úsporu i do vaší domácnosti, vyzkoušejte moderní LED svítidla, jsou krásná, s dlouhou životností, a velmi variabilní. Praktická jsou například jako LED koupelnová svítidla, nebo třeba do kuchyní. Led technologii tolik nevadí ani zvýšená vlhkost nebo teplota prostředí. Vybrat si můžete LED bodovky, zářivky, žárovky nebo třeba velmi zajímavé LED pásky. Tato svítidla se vyrábějí i pro venkovní použití. Osvětlit si s nimi můžete zahradu, pergolu, nebo třeba okolí bazénu. Téměř nespotřebovávají elektřinu, mohou být v různých barevných provedeních, blikat, měnit barvy a hodí se pro mnoho příležitostí.