Proč používat jablečný ocet každý den

24.07.2014 12:31

Jablečný ocet, to je čistě přírodní produkt všestranného využití. Vyrábí se z jablečné šťávy. Ta se nechá zkvasit do podoby moštu, a poté podruhé do podoby octu. Nejlepší je jablečný ocet organický, nepasterizovaný a nefiltrovaný, který si zachová všechny své vlastnosti. Ovšem pozor, po otevření jej uchovávejte v chladničce.  Hodí se téměř na všechno, jak se můžete dočíst dále.

Pití jablečného octa

Přidejte dvě lžičky jablečného octa do půl litru vody. Tímto nápojem můžete nastartovat své tělo do nového dne, a také jej během dne popíjet. Nastartujete svůj metabolismus, a můžete i trochu zhubnout. Jablečný ocet pomáhá tělu udržet správné pH a d určité míry přispívá k detoxikaci (stimuluje krevní oběh, lymfatický oběh a očistu jater). Napomáhá i očistě dutin a rozpadu hlenů. Ocet je zdrojem přírodních enzymů, které vám pomůžou zbavit se kvasinek Candida (infekce, únava, chuť na sladké, horší soustředění a paměť). Jablečný ocet dokáže v žaludku nastolit správnou kyselost a snížit pálení žáhy.

Jablečný ocet a vaření

Jablečný ocet je skvělým dochucovadlem, můžeme jím nahradit klasický ocet. Je zdravější a také chutnější. Přidat jej můžete do salátů, zálivek a všech pokrmů vyžadujících okyselení.

Jablečný ocet na vlasy

Komerční vlasové přípravky většinou zanášejí vlasovou pokožku. Pokud použijete více či méně zředěný jablečný ocet (snášenlivost pokožky je individuální) k pravidelnému ošetření pokožky hlavy, pomůžete tak k jejímu vyčistění od látek obsažených v šamponech a kondicionérech. Po závěrečném oplachu vlasů octovou vodou budou lesklejší a pevnější.

Jablečný ocet na pleť

Jablečný ocet zředěný dvěma díly vody dokáže vyrovnat pH pokožky. Použijte jej třeba k dočištění pleti, můžete jím částečně nahradit i pleťové tonikum. Pár kapek nanesených na kůži dokáže po pravidelném působení přes noc vybělit stařecké skvrny nebo drobné jizvy po akné. Koupel ve vodě s přidaným šálkem jablečného octa dokáže ulevit pokožce po slunečním spálení. Jablečný ocet naředěný 1:1 s vodou může být i náhradou vody po holení. Je důležité před každým použitím protřepat.

Jablečný ocet na zuby

Potírání zubů jablečným octem dokáže odstranit nežádoucí fleky ze skloviny, důležité je pořádně si pak ústa vypláchnout vodou.

Jablečný ocet jako repelent

Jablečný ocet lze použít jako účinný repelent nebo odpuzovač blech u vašich domácích mazlíčků. Smíchejte ocet s vodou 1:1 a nastříkejte na kůži, nebo na srst vašeho mazlíčka. Používat můžete pravidelně.

Jablečný ocet na úklid

Jablečný ocet dokáže účinně vyčistit a provonět vaši domácnost, skvělý je jako čistič na toalety a koupelny. Použít jej můžete i v myčce na nádobí jak náhradu mycího prostředku. Smícháním jablečného octa s vodou 1:2 získáte roztok na čištění povrchů i skla.