Čaj ─ nápoj oblíbený po celém světě

31.03.2015 14:47

Čaj je nápojem, který asi každý zná a někdy už jej ochutnal. Tradičním nápojem, který dal této skupině nápojů i svůj název, je čaj z lístků čajovníku. Může být ve formě černých, bílých nebo zelených čajů ─ podle zpracování lístků a jejich fermentace. Existují ale i ovocné čaje a bylinné čaje, které se z čajovníku nevyrábějí. Všechny mohou sloužit k osvěžení i zahřátí, mají povzbuzující, nebo naopak zklidňující účinky, výjimkou nejsou ani účinky léčivé. Asi každý známe heřmánkové čaje nebo třeba průduškové čaje, které jsme užívali při nemoci a nachlazení.

Bylinkové čaje na každý problém

Léčivých čajů exisruje celá řada. Zmínit můžeme jaterní čaje, čaje na prostatu nebo třeba čaje na imunitu. Výbornými pomocníky při hubnutí a pročištění organismu jsou čaje na hubnutí a detoxikační čaje. Mnohdy jsou k dostání v kompletních sadách a balíčcích pro lepší zdraví a hubnutí. Možných bylin a přísad je téměř nekonečně mnoho. Snad na každý zdravotní problém se dá vyrobit nějaký léčivý čaj.

Letní i zimní nápoj

Čaje jsou oblíbené zejména v zimě. Pomohou zahřát, doplnit tekutiny a jejich pití může být i příjemnou společenskou událostí. Výběr je opravdu obrovský. V chladných dnech jsou například vynikající zázvorové čaje, které posílí imunitu, prohřejí a doplní vitamíny. Skořicové čaje rovněž prohřívají a krásné voní. Speciální vánoční čaje jsou jako stvořené pro vánoční svátky. Obsahují vůně a přísady tolik typické pro vánoce, například pomeranč, skořici, badyán a hřebíček. Pít je samozřejmě můžete i mimo dobu svátků. I v letních dnech se čaje dají pít, spíše ale ve formě ledově vychlazené. Vytvořit si domácí ledový čaj umožňují všechny druhy čajů, zejména ale zelené nebo černé čaje. Pokud je doplníte citronem a ledem, získáte vynikající chladný nápoj, navíc za pár korun a bez "éček".