Bílý cukr- jsou i zdravější sladké varianty?

08.08.2014 22:23

Bílý cukr v různé formě známe pravděpodobně všichni. Ale ne každý ví, že cukr existuje v mnoha druzích a podobách, že ta bílá není jedinou možností. Ostatní přírodní sladidla a cukry mívají obvykle i něco navíc a ještě k tomu jsou většinou k dostání v bio kvalitě. Vyšší obsah prospěšných látek je pro naše tělo dobrý, ovšem to neznamená, že se po „zdravějších“ sladidlech netloustne. Je mezi nimi ale i několik méně kalorických druhů. Pořídíte je většinou v prodejnách zdravé výživy, buď kamenných, nebo internetových.

Bílý řepný cukr

Řepný bílý cukr, který koupíme v každých potravinách, se při výrobě zbavuje všech látek, které by bránily jeho bělosti. Ovšem právě ty mohou znamenat pro naše tělo něco dobrého navíc.

Hnědý řepný cukr

Vyrábí se u nás z řepy, stejně jako bílý, a lidé si jej občas pletou s třtinovým. Na rozdíl od toho bílého není dokonale pročištěn, což ale ničemu nevadí, zůstávají v něm i minerály a vitamíny. Navíc je to lokální potravina, takže koupí podpoříte české zemědělství a výrobu. Tento cukr je o něco dražší než bílý, ale zase levnější, než třtinový.

Třtinový cukr

Vyrábí se z cukrové třtiny, pěstované třeba na Kubě, v Indii, Austrálii nebo Brazílii, je plný cenných minerálů a po řepném cukru je nejčastější variantou. Může mít nejrůznější barevný odstín, od nejsvětlejší hnědé po nejtmavší, s různým podílem melasy, a je typický karamelovou chutí a vůní.

Rapadura

Tmavě hnědý prášek, vyráběný taktéž z cukrové třtiny, ale vůbec se nepřečišťuje. Je to vlastně usušená šťáva ze třtiny. Její chuť, mírně zemitá, vás buď nadchne, nebo ne. Ovšem má v sobě plno vitamínů a minerálů, takže stojí určitě alespoň za vyzkoušení.

Stévie

Toto sladidlo, známé také jako „sladká tráva“, se používá i průmyslově. Najít ji můžete třeba ve žvýkačkách. Sladivost je mnohokrát vyšší než u řepného cukru. Dalším bonusem je téměř nulová energetická hodnota. Pořídit si ji můžete jako tabletky nebo extrakt. Ovšem stévii si můžete vyzkoušet vypěstovat i doma. Pozor, sladká chuť, která nepřináší kalrie, tělo mate a názory odborníků na stévii se začínají lišit.

 

Palmový cukr

Jde vlastně o sušenou mízou z palem. Má příjemnou karamelovou chuť, méně kalorií než bílý cukr, a díky vysokému obsahu melasy je v něm i mnoho cenných látek. Běžně se používá při vaření na jihovýchodě Asie.

Xylitol

Toto přírodní sladidlo se získává z různých rostlin, často třeba z březové kůry. Vypadá jako běžný cukr krystal, má i stejnou sladivost, ovšem kaloricky je mnohem méně bohatý. Jednou z jeho skvělých vlastností je i to, že dokáže likvidovat nežádoucí bakterie v ústech. Proto se používá i jako přídavek do některých žvýkacích pamlsků pro psy. Cena je ovšem nejvyšší ze všech uvedených druhů cukrů.

Tekutá sladidla

Kromě sladidel v podobě krystalické nebo práškové existují i zdraví prospěšná sladila tekutá nebo vláčná. Patří zde třeba med, melasa nebo javorový sirup. O těch by to ale chtělo zvláštní pojednání, takže třeba zase příště.