Bambus ─ dřevitá tráva oblíbená na celém světě. Víte, že se dá pěstovat i u nás?

23.07.2015 08:53

Bambus je dřevitá tráva, která si díky bohatému využití našla oblibu na celém světě. Výrobky z ní jsou moderní a stylové. Dřevité stvoly mohou mít různou šířku, barvu, délku a tvar. Ve východních kulturách symbolizuje pružnost, štěstí a dlouhý život. Význam této trávy je široký. Využívá se při výrobě nábytku, dekorací, papíru nebo ve stavitelství. Bambusová tyčovina je pevná, ale přitom lehká, pružná a tvarovatelná. Víte, že existují bambusy na prodej a dají se pěstovat i u nás? Existuje mnoho druhů a kultivarů s vysokou odolností. Některé jsou pro naše podmínky nevhodné, mnohé ale naopak velmi vhodné.

Bambusy pro celoroční pěstování

Bambusy jsou dřevnaté a zachovat si můžou listoví a habitus po celou dobu vegetace, dokonce i v době vegetačního klidu dalších travin. Mnohé druhy mají potenciál vydržet celoroční pěstování v našich podmínkách. Jsou nejen užitečné, ale i ozdobné. Pokud hledáte bambusy prodej, zaměřte se na jejich mrazuvzdornost. Čím více toho vydrží, tím lépe splní funkci okrasné rostliny.

Nejperspektivnější rody pěstované u nás

Nejperspektivnějšími rody pro naše podnebí jsou rody Fargesia a Phyllostachis. Zajímavých pro naše klima jich ale může být více. Tyto rody mají mnoho druhů, takže si určitě vyberete. Prodej bambusů zažívá poměrně velký boom, mají totiž mnoho výjimečných vlastností. K nim patří velmi rychlý růst, duté stonky a dřevnatění stébel, přirozená elegance a krása. Mladé bambusové výhonky jsou lahodné a nutričně bohaté. Bambusy jsou tradičním prvkem orientálních zahrad.

O trávy i kapradiny se musíme starat

Pokus vás zajímají okrasné traviny, určitě se zaměřte i na ně. Dalším dekorativním prvkem mnoha zahrad jsou kapradiny. O ně, ale i o okrasné trávy, je třeba se náležitě starat. Trávy, které na zimu usychají, se musí správně a ve vhodnou dobu stříhat, většinou je to na jaře v březnu.